Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht in openbaar vervoer

VANAF 1 JUNI MONDKAPJES VERPLICHT IN OPENBAAR VERVOER

bron – nos.nl

 

 

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht op zijn minst een ‘niet-medisch’ mondkapje te dragen. Bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen bevestigen dat het kabinet dat vanavond zal bekendmaken.

De ov-bedrijven drongen eerder al aan op zo’n mondkapjesplicht, omdat het in bus, tram en trein ondoenlijk is om anderhalve meter afstand te houden.

Sinds 16 maart rijdt er veel minder openbaar vervoer in Nederland. Het is in principe alleen bedoeld voor mensen met cruciale beroepen, zoals zorgmedewerkers. Omdat het aantal coronabesmettingen verder afneemt, gaat het kabinet nu een aantal beperkingen versoepelen.

Dat gebeurt wel onder de voorwaarde dat het virus op zijn retour blijft en niet opnieuw oplaait. Steeds zal enige tijd vantevoren worden bekeken of een voorgenomen versoepeling echt kan doorgaan.

Voor mondkapjes kunt u hier terecht: Naar webshop

Hoe zien de komende weken eruit?

Vanaf aanstaande maandag, 11 mei, mogen kappers en nagelstudio’s weer open. Het wordt deze en andere contactberoepen verplicht om voorlopig alleen op afspraak te werken. Bij het maken van zo’n afspraak moeten ze zich ervan vergewissen dat een klant geen klachten heeft die kunnen duiden op corona.

In de kapsalon worden mondkapjes niet verplicht. Wel moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de klanten. Dat kan betekenen dat niet alle stoelen in een zaak gebruikt kunnen worden.

 

Niet-contactsporten

Premier Rutte zal vanavond ook bekendmaken dat vanaf 11 mei niet-contactsporten, zoals tennis en golf, weer door iedereen uitgeoefend kunnen worden, al zijn wedstrijden nog wel uit den boze.

Bekend was al dat de basisscholen aanstaande maandag weer beginnen. De heropening van de middelbare scholen staat nu gepland voor 2 juni, de dag na Pinksteren.

Rond die datum gaan ook de terrassen weer open, zo is de bedoeling. Daar mogen dan maximaal tien mensen bij elkaar zitten.